Sondaj: 60% dintre soferii romani vorbesc la telefon fara handsfree

Sondaj: 60% dintre soferii romani vorbesc la telefon fara handsfree

60% dintre soferii romani vorbesc la telefonul mobil atunci cand conduc fara a folosi un handsfree, arata rezultatele unui sondaj realizat in cadrul campaniei nationale de siguranta si preventie rutiera „FII TREAZ LA VOLAN!”. Daca 32% fac acest lucru rar, doar atunci cand apar urgente, 20% vorbesc la telefon fara handsfree din cand in cand, iar 8%, aproape la fiecare calatorie cu vehiculul.

Mai mult decat atat, aproape 40% trimit mesaje text atunci cand se afla la volan (21% – rar, cand apar urgente, 13% – din cand in cand, 4% – aproape la fiecare calatorie cu autovehiculul) si aproape 20% au condus sub influenta alcoolului cel putin o data.

Oboseala la volan se numara printre factorii care pot creste riscul unui accident rutier si, desi aceasta nu reprezinta neaparat un aspect discutat foarte des atunci cand vine vorba de siguranta rutiera, este un fenomen intalnit pe soselele din Romania. 54% dintre respondentii care au participat la sondajul „Cat de treaz esti in trafic?” au precizat ca li se intampla rar sa se simta obositi atunci cand conduc, insa 3% dintre ei se simt des obositi la volan. De asemenea, intrebati daca au atipit vreodata in timp ce conduceau, 8% au recunoscut ca au patit acest lucru.

Datele sunt cu atat mai importante cu cat parcurgerea drumurilor din afara localitatilor pe timp de noapte – una din situatiile cu risc crescut in care exista pericolul de a adormi la volan – reprezinta o practica destul de des intalnita. Astfel, 16% dintre soferii participanti la sondaj conduc zilnic in afara localitatilor pe timp de noapte, 33% fac acest lucru de cateva ori pe saptamana, iar 31%, de cateva ori pe luna.

Consumul de bauturi alcoolice reprezinta o alta activitate care poate creste riscul de accidente in trafic. Conform sondajului, aproape 1 din 5 soferi a condus sub influenta alcoolului cel putin o data (18% dintre respondenti).

70% dintre pietoni traverseaza neregulamentar

Din pacate, o parte din accidentele rutiere se produc si ca urmare a neatentiei sau nerespectarii regulilor de circulatie de catre pietoni: in anul 2015, 1 din 5 accidente grave a fost provocat de indisciplina pietonilor, conform datelor publicate in „Buletinul sigurantei rutiere. Raport anual 2015”, realizat de IGPR.

Peste 70% dintre respondentii care au participat la sondajul „Cat de treaz esti in trafic?” au declarat ca traverseaza neregulamentar (66% fac acest lucru ocazional, in timp ce 7%, in fiecare zi). Mai mult decat atat, aproape 40% au traversat trecerea de pietoni in fuga cel putin o data (18% – foarte rar, 17% – uneori, 5% – adesea).

Distragerea atentiei este o alta problema care poate creste riscul unui accident rutier. Peste 60% dintre pietoni sunt atenti la ecranul telefonului mobil in timp ce merg pe strada (scriu mesaje, se joaca etc.) – 49% fac acest lucru ocazional, in timp ce 12%, foarte des.

77% dintre biciclisti nu folosesc echipament de protectie

Dintre toti participantii care au raspuns intrebarilor din cadrul sondajui, 60% au declarat ca merg cu bicicleta: 39% doar in scop recreativ, iar 21% atat in scop recreativ, cat si folosind-o ca mijloc de transport (pentru a ajunge la serviciu/ la cumparaturi/ la sala etc.). In ceea ce priveste frecventa cu care biciclistii circula in trafic, 16% fac acest lucru zilnic, 36% – de cateva ori pe luna, iar 31% – de cateva ori pe an. Doar 17% au declarat ca nu ies niciodata cu bicicleta in trafic.

77% dintre biciclisti nu folosesc niciun echipament de protectie cand circula cu bicicleta, conform declaratiilor participantilor la sondajul „Cat de treaz esti in trafic?”. De asemenea, 11% poarta doar casca, in timp ce doar 12% poarta atat casca de protectie, cat si genunchiere, cotiere si alte elemente de siguranta.

45% dintre participantii la sondaj care merg pe bicicleta semnalizeaza cu mana schimbarea directiei de mers de fiecare data, in timp ce 30% fac acest lucru doar uneori, iar 26% nu adopta deloc aceasta practica.

Peste jumatate dintre motociclisti se strecoara printre masini in trafic

54% dintre motociclistii care au participat la sondajul „Cat de treaz esti in trafic?” au declarat ca poarta atat casca de protectie, cat si imbracaminte de protectie, in timp ce 29% opteaza doar pentru casca, iar 17% nu folosesc deloc echipament de protectie atunci cand circula cu motocicleta.

De asemenea, peste jumatate dintre motociclisti se strecoara printre masini, in trafic: 23% fac acest lucru de cele mai multe ori, in timp ce 30%, doar cand este foarte aglomerat. Nu in ultimul rand, 8% dintre motociclisti au declarat ca au calatorit cel putin o data sub influenta alcoolului.

Esantion

In cadrul sondajului „Cat de treaz esti in trafic?”, desfasurat in perioada 21 august 2017 – 17 septembrie 2017 in mediul online, prin intermediul platformei treazlavolan.ro, au participat 8.081 de respondenti, majoritatea (76%) avand intre 18-25 de ani. Din totalul respondentilor, 76% au fost barbati, iar 23%, femei.

De asemenea, 81% dintre participantii la sondaj (6.574) sunt soferi, 60% (4.816) au declarat ca merg pe bicicleta, iar 9% (732) s-au incadrat la categoria motociclistilor, folosind acest mijloc de transport. Dintre soferii care au participat la sondaj, 72% conduc zilnic, 20% – de cateva ori pe saptamana -, 6% – de cateva ori pe luna, iar 3%, mai rar de o data pe luna.

Despre campania FII TREAZ LA VOLAN!

Campania „FII TREAZ LA VOLAN!”, ajunsa, in acest an, la cea de-a doua editie, este initiata de APPA – Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor si a avut loc in perioada iulie – septembrie 2017 cu sprijinul Politiei Romane, ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara si BAAR – Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.

Aceasta a fost realizata cu sprijinul Partenerilor GENERALI Romania, ERGO Asigurari, OMNIASIG VIG, Gothaer Asigurari Reasigurari, GROUPAMA Asigurari, GRAWE Romania, DESTINE Broker, DAW Management, EUROINS Romania, PIRAEUS Insurance Broker, GARANTA Asigurari, RECREX, VERASIG Broker, OTTO Broker, GLOBASIG Broker, RENOMIA – SRBA Broker de Asigurare, CREST Broker de Asigurare, ATA – Academia Titi Aur, EDOTEC Romania si DAS – Dellen Ausbeulservice.

Mesajele de informare ale campaniei au fost transmise catre publicul larg si cu sprijinul Partenerilor Media RFI Romania, wall-street.ro, 24auto.ro, 9am.ro, ziuaveche.ro si Automotive Aftermarket News, precum si cu sprijinul motorhead.ro.

Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe treazlavolan.ro si Facebook.com/treazlavolan.

Share this post