VIDEO: Costin TATUC: In timpul campaniei „FII TREAZ LA VOLAN!” numarul accidentelor a scazut cu aproape 100

VIDEO: Costin TATUC: In timpul campaniei „FII TREAZ LA VOLAN!” numarul accidentelor a scazut cu aproape 100

Dupa un plin sezon de vara, in care turistii au calatorit mult, campaniile de siguranta rutiera s-au dovedit a fi folositoare. Despre rezultatele campaniei „FII TREAZ LA VOLAN!”, dar si despre Proiectul „EDWARD – The European Day Without A Road Death” (Ziua europeana fara nicio moarte pe sosele), au discutat Costin TATUC – consultant si specialist in siguranta rutiera – si Sergiu COSTACHE – Revista PRIMM Asigurari & Pensii – in cadrul primei emisiunii din aceasta toamna „Ora de risc – Editie Speciala”.

Campania „FII TREAZ LA VOLAN!”, initiata de APPA – Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor, a inceput pe 15 iulie si continua saptamana aceasta cu un spin-off pe intreaga durata a „Saptamanii Europene a Mobilitatii” (16-22 septembrie 2017) – ca parte a proiectul EDWARD.

„Campaniile de siguranta rutiera, precum „FII TREAZ LA VOLAN!” reprezinta un factor decisiv in ceea ce inseamna prevenirea accidentelor de circulatie. Stim cu totii ca este mult mai important sa previi decat sa tratezi si, atunci, ne intereseaza ca aceste campanii sa duca mesajul de constientizare in randul participantilor la trafic tocmai pentru a-i pregati si a-i determina sa fie ceva mai vigilenti, mai toleranti cu ceilalti participant care gresesc si, astfel, sa stie ca a circula in conditii de siguranta inseamna, pe undeva, si un pic de politete rutiera, inseamna respectarea stricta a normelor rutiere, dar si a principiilor conduitei preventive si conducerii defensive”, a declarat Costin TATUC.

Intrebat cum apreciaza impactul campaniei „FII TREAZ LA VOLAN!”, Costin TATUC a raspuns: „Daca vedem modul in care au reactionat participantii la trafic, ne dam seama ca aceste campanii sunt necesare si sunt binevenite. Exista o serie de reduceri in ceea ce inseamna riscul rutier in cele doua luni in care s-a desfasurat campania, iar acest lucru este foarte important. Din cate stiu eu, este vorba de aproape 100 de accidente grave mai putin si de 13 persoane decedate mai putin in acest interval, ceea ce reprezinta un lucru foarte bun”.

„Pe de alta parte, daca ne uitam la modul in care au rezonat consumatorii de social media – si avem zeci de mii de like-uri pentru ceea ce inseamna mesajele personalitatilor care sustin aceasta campanie. Si, de asemenea, avem mii de share-uri date pentru mesajele acelea infografice, care sunt foarte utile. Deja putem spune ca aceasta campanie este un succes”, a adaugat specialistul in siguranta rutiera.

Referitor la proiectul EDWARD, Costin TATUC a explicat ca a fost lansat de Organizatia Profesionala a Politiilor Rutiere din Europa, in 2016, prima editie fiind un real succes. „Iata ca se desfoasoara cea de-a doua etapa, pe data de 21 septembrie. Motivul pentru care a fost lansata aceasta campanie este faptul ca, anual, la nivelul unei zile, in medie, in Europa, mor in accidente de circulatie cam 70 de persoane. Asta inseamna o medie europeana de 2,5 pe zi in fiecare tara membra a Uniunii Europene. Daca ne uitam ca, in Romania, numarul deceselor este de 5 pe zi, ne dam seama ca efortul nostru ar trebui sa fie foarte important pentru reducere si ca noi, romanii, ar trebui sa subscriem intrucatva la acest demers. De ce? Pentru ca fiecare dintre noi poate fi ceva mai atent pe drumul public, fiecare dintre noi poate respecta cu strictete normele rutiere si principiile conduitei preventive”, a adaugat el, precizand ca EDWARD este un demers sustinut foarte puternic de Politia Rutiera din Romania.

Costin TATUC a mai aratat ca, anul trecut, 1.912 persoane au decedat in accidente de circulatie, la nivel national, statistica ce ne plaseaza, din pacate, pe penultimul loc in clasamentul sigurantei rutiere din Europa. „Acest lucru, probabil, ca ar trebui sa ne dea de gandit ceva mai mult, atat noua, ca participanti la trafic, cat si tuturor celor care au atributii sau preocupari in domeniul sigurantei rutiere”, a completat acesta.

Specialistul in siguranta rutiera a mai aratat ca in 2016 au exista 7 zile in care nu s-au inregistrat accidente mortale, iar de la inceputul anului 2017 avem deja 8 zile fara astfel de evenimente.

Intrebat care este cel mai important sfat pe care l-ar da unui sofer, Costin TATUC a raspuns: „In primul rand, sa fie vigilent, sa respecte intru totul normele rutiere si sa nu uite de principiile conduitei preventive si de regulile conducerii defensive. Sa nu ajunga sa foloseasca aceste reguli, pentru ca, pana la urma, conduita preventiva inseamna o buna pregatire teoretica si practica, indemanare, vigilenta, anticipare, iar conducere defensiva inseamna sa recunosti cu usurinta riscul, sa il gestionezi corespunzator, dar mai ales sa cunosti modalitatea in care se comporta autovehiculul in situatii limita si sa stii sa il stapanesti in asemenea momente. Eu zic ca nu e bine sa ajungem la acele momente limita si tocmai de aceea ar fi bine ca fiecare dintre noi sa se gandeasca de doua ori inainte de a proceda la efectuarea unei manevre”.

Detalii despre Campania „FII TREAZ LA VOLAN!” gasiti pe www.treazlavolan.ro si pe www.facebook.com/treazlavolan.

Share this post