Iresponsabilitatea la volan, posibila cauza pentru neacordarea despagubirii pe CASCO

Iresponsabilitatea la volan, posibila cauza pentru neacordarea despagubirii pe CASCO

Lipsa unui comportament responabil in trafic si incalcarea regulilor de circulatie sunt doua elemente care nu doar cresc riscul de a avea un accident rutier, ci pot crea dificultati si cand vine vorba de asigurarea masinii. Astfel, soferii indisciplinati se pot confrunta si cu probleme in ceea ce priveste plata despagubirilor pe polita lor CASCO, astfel de excluderi fiind standard nu doar in Romania, ci si la nivel european.

„Desi nu sunt tocmai comune, intr-adevar, exista cateva cazuri in care asiguratii nu primesc despagubirea din cauza incadrarii evenimentului produs in categoria de excluderi ale politei CASCO, dintre care as exemplifica: circulatia fara un document valabil la momentul accidentului (permis suspendat sau talon ridicat in lipsa ITP), conducerea sub influenta bauturilor alcoolice sau patrunderea cu intentie in locuri inundate”, a explicat Catalin BOICEANU, Director Dezvoltare, GLOBASIG.

De asemenea, printre excluderile pe polite CASCO ce tin de comportamentul participantilor in trafic se numara si „accidente pentru/ in care: soferul care a produs accidentul a condus sub influenta substantelor cu efect halucinogen [sau a alcoolului], accidentul a avut loc in afara drumurilor publice, autovehiculului i-au fost facute reparatii executate de persoane neautorizate, avariile au fost provocate de corpuri mobile din interiorul autovehicului – fara a avea loc o coliziune -, se constata ca dauna a fost produsa inaintea incheierii politei sau autovehiculul a fost condus de o persoana fara permis auto corespunzator respectivei categorii” a subliniat si Ilona ALEXANDRU, Director Marketing, Gothaer Asigurari Reasigurari.

O alta categorie de excluderi vizeaza si tentativele de frauda, dar si depasirea gabaritului masinii, dupa cum puncteaza Gheorghe GRAD, Country Manager Romania, RENOMIA SRBA Insurance Broker: „Refuzul de plata a despagubirilor este intalnit in cazul in care se constata o tentativa de frauda (care, desigur, poate sa includa si o distrugere cu intentie vehiculului asigurat), avarierea masinii ca urmare a nerespectarii gabaritului (intalnita in cazul vehiculelor de transport marfa), a avarierii vehicului pe drumuri inchise circulatiei publice si eventual ca urmare a patrunderii cu vehiculul in zone inundate. Acestea sunt cele mai comune cazuri.”

Dincolo de aspectele care vizeaza asigurarile, educatia rutiera ramane esentiala pentru imbunatatirea sigurantei in trafic si reducerea numarului de victime din accidentele rutiere. Gothaer Asigurari Reasigurari, GLOBASIG Broker si RENOMIA – SRBA Broker de Asigurare se numara, in acest an, printre partenerii campaniei „FII TREAZ LA VOLAN!”, initiata de APPA – Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor si desfasurata cu sprijinul Politiei Romane, ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara si BAAR – Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.

Acestora li se alatura si Partenerii GENERALI Romania, ERGO Asigurari, OMNIASIG VIG, GROUPAMA Asigurari, GRAWE Romania, DESTINE Broker, DAW Management, EUROINS Romania, PIRAEUS Insurance Broker, GARANTA Asigurari, RECREX, VERASIG Broker, OTTO Broker, CREST Broker de Asigurare, ATA – Academia Titi Aur, EDOTEC Romania si DAS – Dellen Ausbeulservice.

Mesajele de informare ale campaniei sunt transmise catre publicul larg si cu sprijinul Partenerilor Media: RFI Romania, wall-street.ro, 24auto.ro, 9am.ro, ziuaveche.ro si Automotive Aftermarket News, precum si cu sprijinul motorhead.ro.

Demersul „FII TREAZ LA VOLAN!” are ca obiectiv cresterea sigurantei rutiere in Romania si cresterea gradului de informare a tuturor participantilor la trafic cu privire la riscurile la care se expun prin incalcarea regulilor de circulatie, indisciplina sau atitudini si actiuni ce le pot pune viata in pericol. Proiectul a fost nominalizat, in 2017, in randul proiectelor europene cu impact insemnat in ceea ce priveste cresterea nivelului de siguranta rutiera, numarandu-se printre cele 100 de campanii participante la „Excellence in Road Safety Awards 2017”.

Mai multe detalii despre campania „FII TREAZ LA VOLAN!” sunt disponibile pe treazlavolan.ro si pe Facebook.com/treazlavolan.

Share this post