VIDEO: Costin TATUC: Conducerea defensiva si conduita preventiva sunt doua principii complementare

VIDEO: Costin TATUC: Conducerea defensiva si conduita preventiva sunt doua principii complementare

Nu putini sunt soferii care, indiferent de varsta si experienta, se bazeaza, in trafic, mai mult pe instincte. Intr-adevar, instinctele sunt pretioase, dar la fel de adevarat este si faptul ca instinctele trebuie antrenate. Subiectul a fost dezbatut – alaturi de alte teme la fel de importante -, in cea mai recenta editie a emisiunii XPRIMM Time for Business, care l-a avut ca invitat pe Costin TATUC – Consultant si specialist in siguranta rutiera.

„Uneori, in trafic, instinctele nu ne sunt chiar prietene. Nu este suficient sa poti pilota autovehiculul. Este absolut necesar sa gestionezi si pericolul. Adica, sa recunosti riscul care poate sa apara oricand si, mai ales, sa stii sa reactionezi in situatiile limita. Aceste lucruri se fac prin cursuri de conducere defensiva si prin respectarea principiilor conduitei preventive, care nu este acelasi lucru cu conducerea defensiva. Cele doua principii sunt complementare”, sustine Costin TATUC.

Consultant si specialist in siguranta rutiera, Costin TATUC a explicat, la XPRIMM Time for Business, care sunt principalele elemente care diferentiaza cele doua principii.

„O conduita preventiva inseamna, in primul rand, sa stii foarte bine regulile de circulatie si sa le aplici in mod corespunzator. In afara de asta, sa ai capacitatea de a manevra corect autovehiculul si, mai ales, sa dai dovada de vigilenta. Adica, sa fii atent la tot ceea ce se intampla in campul vizual si sa anticipezi manevrele pe care ceilalti parteneri de drum le pot face, sa anticipezi aparitia unui pericol. Asta inseamna o conduita preventiva. Pe de alta parte, o conducere defensiva inseamna sa gestionezi corect situatiile de risc. Adica, atunci cand, din varii motive, autovehiculul intra in derapaj, de exemplu, sa stii sa contracarezi un asemenea derapaj, sa stii care sunt limitele autovehiculului. Sunt foarte multi tineri care au senzatia ca autovehiculele moderne, dotate cu sisteme de siguranta activa, sunt capabile sa atenueze orice greseala in trafic si sa mentina autovehiculul pe traiectorie, indiferent ce s-ar intampla. Nu e chiar asa. De fapt, aceste sisteme aduc anumite corectii, dar, sub nicio forma, nu pot inlocui capacitatea soferului de a conduce. Un sofer foarte bun este acela care conduce de asa maniera, incat aceste sisteme de siguranta activa sa nu fie solicitate”, sustine TATUC.

Principii complementare, conducerea defensiva si conduita preventiva reduc semnificativ numarul accidentelor rutiere, unul ingrijorator in intreaga lume, nu doar in Romania. Atunci cand vine vorba de principalele cauze ale accidentelor rutiere, raspunsul vizeaza doua directii: ce indica statisticile si ce se intampla, de fapt, in realitate.

„Este mult de vorbit despre cauzalitatea accidentelor de circulatie, pentru ca, in general, accidentele se clasifica in functie de abaterea rutiera comisa, abaterea principala care sta la baza producerii accidentului. In realitate, cauzele sunt complexe. Pe langa acea abatere principala – de exemplu, viteza neadaptata, care este una dintre principalele cauze -, se regaseste, de multe ori, si neatentia in conducere sau alte cauze conjuncturale. Statistic vorbind, principalele cauze sunt neadaptarea vitezei la conditiile meteo de drum sau de trafic si neacordarea prioritatii pietonilor angajati regulamentar in traversare sau vehiculelor care au acest drept”, arata Costin TATUC – Consultant si specialist in siguranta rutiera.

Cu alte cuvinte, graba strica treaba. Din pacate, soferii tineri sunt cei care nu tin cont de prevederile legislatiei in vigoare si nici de recomandarile specialistilor. Cu piciorul pe acceleratie si, mai mult decat atat, cu ochii in dispozitivele mobile, nu la drum, tinerii sunt cei care provoaca majoritatea accidentelor rutiere.

„Din pacate, tinerii provoaca cele mai multe accidente, pentru ca ei sunt cei mai agitati, cei mai grabiti. Probabil, incearca sa rezolve cat mai multe lucruri intr-o perioada de timp cat mai scurta. Sa nu uitam ca, in momentul in care retelele mobile de comunicatii au trecut la sistemul 4G, folosirea unui telefon mobil nu a mai fost limitata la convorbirile telefonice clasice sau la SMS-uri. Acum, poti socializa online oriunde ai fi – lucru care a creat probleme in toata Europa, nu numai in Romania. Tinerii, consumatori de asemenea tip de comunicatii, sunt mai distrasi decat ceilalti”, sustine TATUC.

Constientizarea pericolului reprezentat de folosirea dispozitivelor mobile la volan, si nu numai, este un aspect subliniat si anul acesta de Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor (APPA), prin cea de-a doua editie a campaniei „FII TREAZ LA VOLAN”. Mai multe detalii despre Campania „FII TREAZ LA VOLAN!” sunt disponibile pe www.treazlavolan.ro si pe www.facebook.com/treazlavolan.

„Traficul nu trebuie vazut ca o lupta, in care ne angrenam personal si pe care trebuie sa o castigam. Nu, traficul trebuie vazut ca o perioada din viata noastra pe care trebuie sa ne-o petrecem – vrand, nevrand -, pe drumurile publice, dar in conditii de siguranta. Eu trebuie sa ma gandesc, in primul rand, la siguranta mea si a celor din jurul meu si – de ce nu? -, la masina mea”, a concluzionat Costin TATUC.

Share this post