Accidentele rutiere, o problema la nivel global

Accidentele rutiere, o problema la nivel global

Un raport realizat, in primavara anului 2017, de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) arata ca accidentele rutiere continua sa reprezinte o problema la nivel global. Astfel, potrivit raportului intocmit de OMS, 1,25 milioane de oameni isi pierd viata anual in urma accidentelor rutiere inregistrate pe soselele din intreaga lume (conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cel putin 3.400 de oameni isi pierd viata in fiecare zi, fiind victime ale accidentelor rutiere – jumatate dintre decesele survenite in urma accidentelor rutiere sunt inregistrate in randul pietonilor, biciclistilor si motociclistilor), in vreme ce alte 20-50 de milioane de persoane sunt ranite.

Raportul OMS arata ca 48% dintre persoanele decedate in urma accidentelor rutiere inregistrate la nivel global au varste cuprinse intre 15-44 de ani. Statisticile sunt mai mult decat ingrijoratoare, accidentele rutiere reprezentand, la nivel global, principala cauza a decesului in randul persoanelor cu varste intre 15-29 de ani si a opta cauza a deceselor in randul tuturor categoriilor de varsta. Organizatia Mondiala a Sanatatii mai arata ca nu mai putin de 73% din totalul deceselor provocate de accidentele rutiere sunt inregistrate in randul persoanelor de sex masculin, cu varste de maximum 25 de ani. Pagubele financiare produse de accidentele rutiere sunt estimate, anual, la 518 miliarde de dolari, la nivel global.

Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia asupra faptului ca, in viitor, accidentele rutiere vor provoca mai multe victime si, pana in anul 2020, vor reprezenta a saptea cauza a mortii la nivel global. Potrivit OMS, viteza excesiva, conducerea sub influenta bauturilor alcoolice sau a drogurilor, folosirea telefonului sau a altor dispozitive mobile la volan si ignorarea centurii de siguranta (atat in randul soferilor, cat si in cel al pasagerilor) reprezinta, de cele mai multe ori, cauzele care stau la baza producerii accidentelor rutiere fatale, soldate anual, in intreaga lume, cu milioane de morti si raniti si, nu in ultimul rand, cu pagube de sute de miliarde de dolari.

OMS arata ca o crestere cu 1 km/ora a vitezei autovehiculului creste cu pana la 5% probabilitatea ca acesta sa fie implicat intr-un accident mortal. De asemenea, probabilitatea ca soferii care conduc sub influenta drogurilor sau a bauturilor alcoolice sa fie implicati in accidente fatale este de cinci ori mai mare decat in randul soferilor responsabili. Totodata, centura de siguranta reduce cu 40-50% riscul mortalitatii pentru soferi si pasagerii din dreapta si cu pana la 75% in randul pasagerilor din spate. Nu in ultimul rand, casca este, in cazul motociclistilor, elementul care face diferenta intre viata si moarte, de vreme ce reduce cu 40% riscul decesului si cu peste 70% cel al unor rani grave.

Sursa: World Health Organization (Organizatia Mondiala a Sanatatii – OMS)

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs358/en/

Share this post