Prevenirea accidentelor rutiere: Politistii au sanctionat pietonii indisciplinati

Prevenirea accidentelor rutiere: Politistii au sanctionat pietonii indisciplinati

In cazul accidentelor rutiere, nu doar soferii sunt vinovati. Si indisciplina pietonilor (traversarea neregulamentara, deplasarea pietonilor pe partea carosabila etc) reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze ale producerii accidentelor rutiere grave.

Astfel, politistii au actionat, saptamana aceasta, pentru salvarea de vieti si prevenirea accidentelor rutiere cauzate de nerespectarea regulilor de circulatie de catre pietoni.

La data de 21 iunie a.c., politistii au actionat pentru prevenirea accidentelor si cresterea gradului de disciplina rutiera, prin depistarea si sanctionarea pietonilor care nu respecta regulile de circulatie. S-a actionat atat in mediul rural, pentru depistarea pietonilor care se deplaseaza neregulamentar pe drumurile publice, cat si in mediul urban, pentru prevenirea nerespectarii normelor rutiere privind traversarea drumului public, a anuntat Politia Romana.

In urma activitatilor in teren, au fost aplicate 7.021 de sanctiuni contraventionale pentru nerespectarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195 din 2002 privind circulatia pe drumurile publice.

Dintre acestea, 3.034 au fost aplicate pietonilor, pentru utilizarea necorespunzatoare a platformei drumului public, astfel:

  • 2.604 pentru traversarea neregulamentara a drumului public;
  • 415 pentru deplasarea necorespunzatoare pe partea carosabila;
  • 15 pentru alte abateri ale pietonilor.

Din cele 3.034 de sanctiuni aplicate pietonilor, in 1.287 de cazuri a fost aplicata amenda, iar in celelalte 1.747 a fost aplicat avertisment.

In functie de mediul constatarii abaterilor, 2.368 au fost aplicate in mediul urban, iar 666 in cel rural.

Potrivit unui raport al Politiei, 1 din 5 accidente grave din anul 2015 au fost provocate de indisciplina pietonilor.

Primele cinci cauze ale accidentelor rutiere grave produse in anul 2015:

  • Viteza neadaptata la conditiile de drum (16,8% din totalul accidentelor)
  • Traversarea neregulamentara a drumului de catre pietoni (14,6%)
  • Neacordarea prioritatii pietonilor (9,8%)
  • Neacordarea prioritatii vehiculelor (8,7%)
  • Abateri ale biciclistilor (7,9%)

Indisciplina pietonilor (traversare neregulamentara a drumului, prezenta pietonilor pe partea carosabila sau alte abateri ale pietonilor) a fost, in intreaga perioada 2011-2015, cea mai frecventa cauza a accidentelor grave de circulatie, conducand la producerea a aproximativ 21% dintre acestea.

In acest context, campaniile de siguranta rutiera raman mai importante ca niciodata, iar orice efort in directia reducerii numarului de accidente rutiere este esential. „FII TREAZ LA VOLAN!” se numara printre demersurile care, anul trecut, au avut ca obiectiv cresterea sigurantei pe drumurile din Romania. Campania va continua, in aceasta vara, cu a doua editie, mizand pe mesaje menite sa creasca nivelul de constientizare a riscurilor la care se expune oricine urca la volan obosit sau care se lasa distras de smartphone in timp ce conduce, dar si mesaje in ceea ce priveste riscul conducerii sub influenta bauturilor alcoolice sau a anumitor tipuri de medicamente.

Share this post