Banca Mondiala: Romania are cea mai slaba performanta din UE in ceea ce priveste siguranta rutiera

Banca Mondiala: Romania are cea mai slaba performanta din UE in ceea ce priveste siguranta rutiera

Numarul accidentelor mortale pe strazile din Romania a fost de 1.913, in 2016, mai mult decat dublul mediei accidentelor mortale din UE-28, respectiv 925, conform datelor prezentate de Radoslaw CZAPSKI, Senior Infrastructure and Transport Specialist in cadrul Bancii Mondiale.

„Numarul mediu de accidente rutiere soldate cu morti in Romania in ultimii sase ani s-a situat constant la un nivel de doua ori mai mare decat media statelor UE-28, inregistrandu-se in jur de 91 accidente mortale la un milion de locuitori, fata de 51 in restul UE”, a scris Radoslaw CZAPSKI intr-un articol publicat pe blogul institutiei.

Potrivit acestuia, s-au inregistrat 95 de morti la un milion de locuitori in anul 2016. Iar la tragedia umana se adauga prejudiciul economic enorm. In conformitate cu Master Planul General de Transport, costurile accidentelor rutiere fatale din Romania sunt ingrijorator de mari — fiind estimate la cel putin 1,2 miliarde de euro (5,4 miliarde lei) pe an.

Radoslaw CZAPSKI considera ca numarul accidentelor mortale din tara este foarte ridicat, in primul rand ca urmare a cresterii numarului autovehiculelor din trafic — ca rezultat al cresterii economice, a nerespectarii limitelor de viteza de catre conducatorii auto, a incapacitatii aparente de adaptare a vitezei la conditiile de trafic si sistemului infrastructurii rutiere care nu iarta eroarea umana.

8.000 de raniti grav

Mihai TAMAIAN, secretar de stat in cadrul Ministerului Transporturilor, prezent la conferinta PIN Talk „Siguranta rutiera in Romania: Provocari si Oportunitati”, a atras atentia ca Romania se claseaza pe ultimele locuri in ceea ce priveste siguranta rutiera.

„Statisticile europene privind accidentele rutiere si consecintele acestora arata ca, din pacate, Romania se claseaza pe ultimele locuri in ceea ce priveste siguranta rutiera. Pierderile de vieti omenesti ca urmare a accidentelor rutiere sunt de aproximativ 1.900 pe an, cu o medie zilnica de circa 5 decese”, a spus Mihai TAMAIAN, care a adaugat ca numarul persoanelor ranite grav in accidentele rutiere este de peste 8.000 pe an.

Romania trebuie sa actioneze decisiv pentru a imbunatati siguranta rutiera, afirma Banca Mondiala. Institutia atrage atentia ca Romania are cea mai slaba performanta din Uniunea Europeana (UE) in ceea ce priveste siguranta rutiera.

„Romania va avea putine sanse sa-si atinga tinta reducerii cu 50% a accidentelor soldate cu decese pana in anul 2020, daca nu sunt luate masuri eficace cat mai repede posibil”, a spus Elisabetta CAPANNELLI, Managerul Bancii Mondiale pentru Romania si Ungaria. „Banca Mondiala are marea placere de a fi sprijinit Guvernul Romaniei in efectuarea unei revizuiri cuprinzatoare a gestionarii sigurantei infrastructurii rutiere si speram ca recomandarile noastre privind abordarea Punctelor Negre si a altor provocari vor ajuta Guvernul sa-si indeplineasca obiectivele privind siguranta rutiera”, a adaugat ea.

In cadrul sprijinului cu asistenta tehnica cuprinzatoare, la cererea Autoritatii Rutiere Romane, Banca Mondiala a prezentat o lista de recomandari-cheie axate pe reducerea accidentelor rutiere soldate cu decese, prin imbunatatirea sistemului de gestionare a infrastructurii rutiere si concentrate pe imbunatatirea celor mai periculoase tronsoane de drum.

Banca Mondiala, in parteneriat cu Consiliul European pentru Siguranta Transportului (ETSC), Ministerul Transporturilor din Romania si Autoritatea Rutiera Romana au gazduit conferinta Siguranta Rutiera in Romania – Provocari si Oportunitati. Evenimentul a reunit actori internationali si nationali-cheie care activeaza in domeniul sigurantei rutiere.

Siguranta rutiera, o prioritate: Campania FII TREAZ LA VOLAN! continua in acest an

Avand in vedere acest context, este evident ca proiectele si campaniile de siguranta rutiera raman mai importante ca niciodata, iar orice efort in directia reducerii numarului de accidente rutiere este esential. „FII TREAZ LA VOLAN!” se numara printre demersurile care, anul trecut, au avut ca obiectiv cresterea sigurantei pe drumurile din Romania. De attfel, initiativa „FII TREAZ LA VOLAN!” a fost nominalizata, in acest an, in randul proiectelor europene cu impact insemnat in ceea ce priveste cresterea nivelului de siguranta rutiera. Acestea au fost premiate luni, 26 iunie a.c., in cadrul ceremoniei „Excellence in Road Safety Awards 2017„, eveniment desfasurat la Bucuresti, organizat de Comisia Europeana in cadrul proiectului „Road Safety Charter”.

Campania „FII TREAZ LA VOLAN!” va continua, in acest an, cu a doua editie, mizand pe mesaje menite sa creasca nivelul de constientizare a riscurilor la care se expune oricine urca la volan obosit sau care se lasa distras de smartphone in timp ce conduce, dar si mesaje in ceea ce priveste riscul conducerii sub influenta bauturilor alcoolice sau a anumitor tipuri de medicamente.

Share this post