Suferi de FOMO? Te poate face sa-ti verifici contul de Facebook la volan

Suferi de FOMO? Te poate face sa-ti verifici contul de Facebook la volan

Retelele de socializare si FOMO („Fear of Missing Out” – n.red. teama de a fi lasat pe dinfara/ de a nu fi implicat) par sa creasca riscul ca soferii sa-si foloseasca telefonul mobil in timp ce conduc.

Astfel, 4 din 10 soferi (42%) au recunoscut ca si-au folosit telefonul mobil la volan pentru alte scopuri decat de a face un apel prin handsfree, conform unui studiu realizat de asiguratorul britanic AVIVA pe un esantion de 1.565 de conducatori auto.

Cea mai mare probabilitate de a-si verifica telefonul mobil in timp ce conduceau a fost raportata la soferii cu varsta de pana in 24 de ani. Doua treimi (66%) dintre acestia au recunoscut ca au folosit mobilul la volan: 4 din 10 (40%) au facut acest lucru pentru a citi mesaje, in timp ce 1 din 5 (22%) pentru a folosi Facebook. De asemenea, o persoana din 5 din acest grup de varsta a recunoscut ca a verificat aplicatii de distributie a fotografiilor, precum Snapchat (19%) sau Instagram (21%).

Cercetarea AVIVA a indicat faptul ca cel mai popular motiv care ii determina pe conducatorii auto sa-si foloseasca mobilul la volan este de a raspunde la apelurile telefonice (nu prin handsfree), acesta fiind urmat de utilizarea sistemelor de navigare.

Studiul a fost desfasurat online in iunie 2016 de ICM Limited pentru AVIVA, la acesta participand 2.021 de persoane dintre care 1.565 de soferi. Dintre acestia din urma, 655 au declarat ca au folosit telefoanele mobile la volan pentru altceva decat apeluri handsfree (42%).

FII TREAZ LA VOLAN!

Utilizarea telefonului mobil la volan reprezinta o problema si pe drumurile din Romania. In acest context, Politia Romana, FPVS – Fondul de Protectie a Victimelor Strazii, Radio Romania Actualitati si APPA – Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor desfasoara pana pe 15 septembrie a.c. campania de preventie si siguranta rutiera „FII TREAZ LA VOLAN!”.

Dedicat conducatorilor auto din Romania, demersul urmareste cresterea gradului de constientizare a riscurilor la care se expune oricine se lasa distras de smartphone-uri in timp ce conduce, oricine se urca la volan obosit sau oricine conduce sub influenta bauturilor alcoolice si nu numai.

In cadrul proiectului, sunt distribuite brosuri informative in trafic, dar si in principalele centre comerciale din Bucuresti si din 20 de municipii din tara. In plus, o atentie speciala este acordata litoralului, unde mii de soferi merg in week-end-urile de vara si pleaca spre casa duminica, dupa doua zile obositoare si „animate” cu sticle de bere rece. De asemenea, brosura a fost distribuita si impreuna cu una dintre cele mai citite publicatii din Romania, ziarul LIBERTATEA, accentul fiind pus si de aceasta data pe zona litoralului.

Mai multe detalii sunt disponibile pe treazlavolan.ro si Facebook.com/treazlavolan.

Share this post